Isikuandmete kaitse

Isikuandmed on kõik andmed, millega saab inimest tuvastada ja mis väljendavad inimesefüüsilisi, psüühilisi, majanduslikke, sotsiaalseid omadusi, suhteid ja kuuluvust jmt, näiteks nimi, isikukood, asukohateave, terviseandmed jne.

Peame tähtsaks järgida kõiki isikuandmete töötlemise põhimõtteid ning oleme võtnud kasutusele turvameetmed, et kaitsta oma klientide, töötajate jt asutusega seotud isikute isikuandmeid tahtmatu või volitamata töötlemise, avalikuks tuleku ja hävimise eest.

Lähtume põhimõtetest:

  • konfidentsiaalsus – hoiame meile usaldatud teabe saladuses ulatuses, mis tuleneb seadustest ja meievahelisest kokkuleppest. Võtame kasutusele optimaalsed meetmed, et vältida andmete avalikuks tulemist või võõrastele isikutele kättesaadavust;
  • andmete üleandmine – anname kolmandatele isikutele teavet ulatuses, mis tuleneb seadustest.
  • andmete vajalikul määral liikumine on teenust kasutavate isikute heaoluks oluline. Meil ei toimu automaatset andmete ülekandmist;
  • andmete kogumine ja säilitamine – hoiame turvaliselt meile teatavaks saanud andmeid ja dokumente ulatuses, mis vajalik kvaliteetse teenuse osutamiseks ning mis toetab teenust saava isiku heaolu.

Isikuandmete kogumisel ja töötlemisel juhindume eelkõige:

– Isikuandmete kaitse üldmäärusest

– Isikuandmete kaitse seadusest

– Avaliku teabe seadusest

Milliseid andmeid küsime, kuidas neid töötleme ja kellega jagame?

  • Teenuste osutamiseks küsime järgmiseid andmeid: ees- ja perekonnanimi ning isikukood, kontaktandmed (telefon, e-posti aadress, elukoha aadress), andmed igapäevaeluga toimetuleku ja tervise kohta (sh määratud puude ja töövõime kohta).
  • Kliendi teenusel viibimise ajal vahetame infot andmete muutumisel otse kliendiga.
  • Kõiki isikuandmeid kogume ja töötleme viisil, mis tagab isikuandmete konfidentsiaalsuse ja turvalisuse, kaitseb loata või ebaseadusliku töötlemise eest, avalikuks tuleku ning juhusliku kaotamise, hävitamise või kahjustumise eest.
  • Kliendi nõusolekul ja tema toimetuleku ning heaolu tagamiseks kaasame koostööpartnereid ja teenusepakkujaid, kellel on õigus töödelda meilt saadud

isikuandmeid üksnes teenuse osutamiseks vajalikus ulatuses ning vastavalt kokkuleppele.

  • Esitame andmeid järelevalve- ja korrakaitseasutustele, kui meilt seaduslikul alusel selliseid andmeid nõutakse ja kui selleks on põhjendatud vajadus. Järgime alati minimaalsuse põhimõtet st, et edastame andmeid vastuvõtjale vaid mahus, milleks see on andmete kogumise ja edastamise eesmärki silmas pidades õigustatud ja vajalik.
  • Isikuandmeid sisaldavate dokumentide säilitamisel lähtume põhimõttest, et andmeid säilitame üksnes seni, kuni see on vajalik eesmärgi täitmiseks, milleks andmeid kogusime, või seni, kuni andmete säilitamine on seadusest või lepingust tulenevalt kohustuslik. 
  • Tulenevalt Sotsiaalhoolekandeseadusest (§83 lõige 3) säilitame seaduse alusel kogutud andmeid 10 aastat pärast isikule erihoolekandeteenuse osutamise lõppemist.

Lisaküsimuste korral aitab MTÜ Ajarännak andmekaitsespetsialist Marina Gubar, tel. 56960123, E-post info@ajarannak.ee

Isikuandmete töötlemist puudutavate kaebustega on võimalik pöörduda Eesti Andmekaitse Inspektsiooni poole meiliaadressil info@aki.ee või tel +372 627 4135.